Pages - Menu

Sunday 28 July 2013

Pajeri nanas Cik Siti Asa Taman Nilam Kedah

Bahan:
!/2 biji nanas dipotong bulat-bulat
1 cwn santan
1 sudu kerisik
1 sudu rempah kari daging/ayam
1 biji bwg besar
1/2 inci halia
1 sudu ikan bilis atau udang kering
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula

Untuk menumis:
2 ulas bwg putih
1 ulas bwg merah
1 btg kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih,buah pelaga

Cara:


  1. Panaskan minyak dan tumis hingga naik bau wangi.
  2. Masukkan rempah daging, bwang besar dan halia yang diblend. Masak hingga pecah minyak
  3. Masukkan nanas yang telah dipotong bulat. masak dalam 5 minit.
  4. Masukkan santan pekat dan kacau seratanya. 
  5. Masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa.
  6. Jika suka masukkan ikan bilis atau udang kering.




No comments:

Post a Comment