Bahan-bahan:
2 sanggul mee
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia dihiris nipis
3 biji cendawan shitake (cendawan kering-rendam-lembutkan)
1 keping dada ayam
3 biji cili/lada/cabai kering-dibelah dua
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar minyak jagung- bancuh dengan air
sayuran
1 biji telur
Cara:
- Tumis bawang putih,cili kering dan halia
- Masukkan dada ayam yang dipotong kecil
- Masukkan 2 cawan air
- Tambahkan sos tiram,kicap cair, kicap pekat,serbuk lada hitam,garam dan biarkan mendidih
- Masukkan cendawan dan sayur-sayuran - masak selama 2 minit
- Masukkan yee mee- masak selama 1 minit
- Masukkan bancuhan tepung jagung - kacau
- Masukkan telur, jangan dikacau bimbang telur pecah nanti dah tak cantik masa hidang
- Masukkan minyak bijan - biarkan sebentar dan boleh dihidang
*Ummi suka masukkan lada hijau/cabai melaka untuk tambah pedas lagi
No comments:
Post a Comment