Pages - Menu

Thursday, 9 January 2014

Sizzling Yee Mee



Bahan-bahan:

2 sanggul mee
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia dihiris nipis
3 biji cendawan shitake (cendawan kering-rendam-lembutkan)
1 keping dada ayam
3 biji cili/lada/cabai kering-dibelah dua
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar minyak jagung- bancuh dengan air
sayuran
1 biji telur

Cara:


  1. Tumis bawang putih,cili kering dan halia
  2. Masukkan dada ayam yang dipotong kecil
  3. Masukkan 2 cawan air
  4. Tambahkan sos tiram,kicap cair, kicap pekat,serbuk lada hitam,garam dan biarkan mendidih
  5. Masukkan cendawan dan sayur-sayuran - masak selama 2 minit
  6. Masukkan yee mee- masak selama 1 minit
  7. Masukkan bancuhan tepung jagung - kacau
  8. Masukkan telur, jangan dikacau bimbang telur pecah nanti dah tak cantik masa hidang
  9. Masukkan minyak bijan - biarkan sebentar dan boleh dihidang

*Ummi suka masukkan lada hijau/cabai melaka untuk tambah pedas lagi






No comments:

Post a Comment