Pages - Menu

Tuesday, 23 July 2013

Resepi bulan puase - daging bakar cicah air asam (SP) / budu (Jeli)

Assalamualaikum.. ummi ni teringin pulak nak makan daging bako.. ha..
suka letak gula melaka lebih rasa manis

ayam sebelah, daging sebelah

kadang-kadang suka tambah bawang besar

Daging Bakar
Bahan:
1/2 kg daging dipotong besar-besar

Bahan A:
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup/ 1 sudu serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
3 sudu kecil gula melaka/gula kerek/ nise(kelantan)
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk (optional)

Air Asam
Bahan B: ditumbuk
lada melaka 5 bj
Lada merah 2 bj
belacan 1/2 inci
garam dan gula secukupnya

1/2 cwn air asam jawa
1 bj bawang besar dihiris kecil
1 bj tomato dihiris kecil

Cara- cara:

Rebus daging dulu supaya tak perlu bakar lama sangat
Sediakan bahan perap - kisar semua bahan A
Bila daging dah masak, toskan dan perap dengan bahan A
Lepas dua jam, bakar daging tu
Untuk air asam campurkan semua bahan, kalau suka pedas lebihkan cili ye.. kalau sukakan manis tambahkan gula.. orang kelantan suka manis kan..

No comments:

Post a Comment